Fästingbett är oftast helt ofarliga men vissa fästingar bär på smitta som kan orsaka sjukdom hos människor. Därför bör du ta bort fästingen så fort som möjligt om du märker att du har blivit biten.
(Ett nytt fönster öppnas)
Vad är en fästing?
En fästing är en typ av litet spindeldjur som lever på blod från framförallt däggdjur och fåglar. Det finns flera arter av fästingar, men I Sverige är arten Ixodes ricinus vanligast. Det är denna art som oftast angriper människor och husdjur.
Var finns fästingar?
Fästingar gillar skugga och fukt och håller därför oftast till i lövskog med tät undervegetation. De trivs också bäst i värme. De är som mest aktiva när det är över 5 plusgrader. I Sverige innebär det att fästingsäsongen sträcker sig ungefär från maj till oktober. Fästingar är vanligast i Götaland, större delen av Svealand och numera även längs Norrlands kustland.
Fästingbett kan sprida sjukdomar
Risken att bli biten av en smittad fästing är liten, men de smittor som sprids genom fästingar kan i sällsynta fall leda till allvarliga sjukdomar.
De vanligaste sjukdomarna som sprids genom fästingar är:
- Borreliabakterien
- TBE (Tick-borne encephalitis)-viruset
- Ehrlichiabakterien (numera ofta benämnd Anaplasma)
Borreliabakterien orsakar oftast hudutslag och behandlas med antibiotika.
TBE kan leda till hjärnhinneinflammation. Det finns ingen behandling mot TBE men de finns vaccin som skyddar. Alla som vistas i riskområden rekommenderas därför att vaccinera sig mot TBE.
Symtom på TBE
Tidiga symtom, som visar sig fyra dagar till en månad efter ett fästingbett, kan vara:
- Huvudvärk
- Muskelvärk
- Trötthet
- Feber
De första symtomen försvinner oftast efter ungefär en vecka men om viruset spridit sig till hjärnan eller hjärnhinnorna blir man sjuk igen efter ytterligare en vecka. Då får man vanligtvis:
- Hög feber
- Svår huvudvärk
- Kräkningar
- Ljuskänslighet
- Yrsel
Om du blir fästingbiten
Smittämnen som borrelia och anaplasmabakterier överförs efter c:a 1-2 dygn om du blivit biten av en smittad fästing. TBE förs över ännu snabbare. Därför är det viktigt att ta bort fästingen så snart du upptäcker den.
Det bästa sättet att bli av med fästingen är att använda en pincett eller fästingborttagare, som finns att köpa på apotek. När du ska ta bort fästingen är det vikitgt att ta tag om den så nära huden som möligt. Dra sedan rakt ut. Helst ska hela fästingen följa med men det gör inget om rester av fästingens käkparti blir kvar i huden. De stöts i de flesta fall bort av kroppen.
När fästingen är borttagen ska du tvätta stället där du blivit biten med tvål och vatten. Det går också bra att rengöra med desinfektionsmedel.
Hur skyddar jag mig mot fästingbett?
Det bästa sättet att skydda sig mot fästingbett är att bära täckande kläder när man är ute i områden där det finns mycket fästningar. Det är tillexempel bra att ha på sig långärmad tröja, långbyxor, strumpor och heltäckande skor, helst stövlar.
Det tar ett tag innan fästingen biter sig fast när den väl hittat sitt värddjur. Ett effektivt sätt att slippa fästingbett är därför att leta igenom hela kroppen efter fästingar när du varit ute i naturen, i områden där fästingar är vanliga. Det kan räcka att borsta av kroppen med handen. Var noga med att kontrollera hårbotten, och alla veck på kroppen. Fästingar trivs till exempel bakom öronen, i arm och knäveck.
Har du husdjur är det en bra idé att regelbundet leta efter fästingar även på dem.
När ska jag söka vård?
När du blivit biten av en fästing kan det uppstå en rodnad runt bettstället. Om denna rodnad inte försvunnit efter en vecka ska du söka vård. Du bör även uppsöka vårdcentral om du en tid efter ett bettet får feber med muskel- och huvudvärk.
Kommentarer