Borrelia

Borrelia är den vanligaste sjukdomen som sprids av fästingbett.

(Ett nytt fönster öppnas)

Vad är Borrelia?

Borrelia, eller Lyme borrelios, är en infektionssjukdom som sprids med fästingar. Sjukdomen orsakas av bakterier och kan ge många olika typer av symptom, men det vanligaste är hudrodnad. Borrelia går att behandla och om man undviker att bli biten av fästingar är risken liten att bli smittad. Obehandlad Borrelia kan dock leda till svåra bestående besvär, därför är det viktigt att veta hur man skyddar sig och hur sjukdomen visar sig. 

Hur smittar borrelia?

Borrelia orsakas av en bakterie som kallas Borrelia burgdorferi. Bakterien överförs via fästingar mellan människor och djur som fästingen suger blod från. Det kan ta ungefär ett dygn efter det att du blivit biten tills att smittan överförs. 

Fästingar finns i nästan hela Sverige, men de trivs bäst längs kusterna i södra och mellersta landet. Cirka en tredjedel av fästingarna tros bära på borreliabakterier.

Symtom på Borrelia

Det är inte alltid själva fästingbettet märks utan ibland är det först när symtomen visar sig som man upptäcker att man blivit smittad.

De första tecknet på att du drabbats av borrelia är att det vid fästingbettet uppstår en hudrodnad som är större än fem centimeter i diameter.  Det kan även hända att huden domnar och kliar. Hudrodnaden uppstår oftast en till fyra veckor efter att man blivit biten av en fästing. I många fall växer utslaget och bildar en ring som ibland bleknar i mitten. Man ska inte blanda ihop denna typ av rodnad med det mindre utslag som kan uppstå direkt efter ett fästingbett. Detta brukar försvinna efter några dagar och är inte ett symtom på borrelia. 

Andra symtom på borrelia kan vara trötthet, huvudvärk samt muskel- och ledvärk. I sällsynta fall kan borrelia orsaka inflammation och smärta i leder, ibland flera år efter att man smittats.

Det förekommer också att borrelia leder till infektion i det centrala nervsystemet med allvarliga symtom som följd, till exempel förlamning, minnesstörningar och koncentrationssvårigheter. Detta är dock ovanligt och symtomen försvinner vanligtvis efter behandling, även om det kan ta lång tid.

Hur skyddar jag mig från borrelia? 

Det finns idag inget vaccin mot borrelia så det bästa sättet att slippa sjukdomen är att försöka undvika att bli fästingbiten. Du kan till exempel se till att bära långbyxor, stövlar och långärmad tröja när du vistas i områden med mycket fästingar. 

Det är också viktigt att leta igenom kroppen efter fästingar när man varit ute i naturen.

Eftersom det kan ta ett dygn för borreliabakterien att föras över vid ett fästingbett är det bästa sättet att undvika smitta att snabbt ta bort fästingen om du märker att du blivit fästingbiten. 

Hur behandlas borrelia?

Borrelia går att behandla och de allra flesta blir friska efter behandlingen. 

Sjukdomen behandlas i sin tidigaste form med penicillin i tablettform. Detta hindrar infektionen att sprida sig i kroppen. Antibiotika tas vanligtvis under 10 dagar och sjukdomen går oftast tillbaka efter ungefär två veckor. I de fall infektionen spridit sig till nervsystem eller leder används en annan typ av antibiotika. Man får då räkna med att det tar längre tid, ibland flera månader, att bli frisk. I svårare fall blir man också inlagd på sjukhus under behandlingstiden. Misstänker läkaren neurosborrelia tas prover på ryggmärgsvätskan, för att undersöka om det finns borrelia i nervsystemet.  

När ska jag kontakta sjukvården? 

Om du upptäcker en röd hudrodnad som är större än fem centimeter i diameter där du tidigare blivit biten av en fästing bör du uppsöka vårdcentral. Oftast räcker det att läkaren tittar på rodnaden för att kunna avgöra om den beror på en borreliainfektion. 

Kom ihåg att du kan vara smittad utan att ha märkt att du blivit fästingbiten. Sök vård direkt om du upplever svår huvudvärk eller tecken på förlamning.


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Linnea Sundin
Källor: Netdoktor, internetmedicin, 1177, infektionsguiden

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *